04232024uto

Komunikujte so samosprávou mesta Levice a zasielajte podnety na riešenie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Komunikujte so samosprávou mesta Levice a zasielajte podnety na riešenieLEVICE 4. júla 2014 - Samosprávy sa snažia reflektovať trendy v používaní nových informačných a komunikačných technológií aj v komunikácii so svojimi obyvateľmi. Čoraz viac sa preto zaujímajú i o portál Odkazprestarostu.sk.

Ten umožňuje obyvateľom nahlásiť problémy, ktoré ich v meste trápia, jednoducho a rýchlo. Od 7. júla ho budú môcť využívať už aj obyvatelia Levíc.

Portál Odkazprestarostu.sk bol po prvýkrát spustený v Bratislave vo februári 2010, odkedy sa postupne stal dobre fungujúcou súčasťou komunikácie samosprávy s obyvateľmi v ďalších mestách a obciach, zlepšil ich činnosť a do dnešného dňa prispel k vyriešeniu viac než 3000 problémov, ktoré trápili ich obyvateľov. Obľúbenosť portálu rastie najmä vďaka jeho užívateľskej priateľskosti a samosprávy nič nestojí. Obyvatelia môžu podnety posielať buď priamo na webovej stránke www.odkazprestarostu.sk alebo prostredníctvom mobilných aplikácií, ktoré sú v súčasnosti dostupné pre všetky operačné systémy – iOS, Android aj Windows. Dnes je portál k dispozícii 1,1 miliónu obyvateľov. Rozšírením do Levíc bude slúžiť ďalším 34 tisícom. Aktívne ho využíva takmer 3000 užívateľov a so spustením mobilných aplikácií ich počet stále rastie.  

Komcar, s.r.o. e-shop, súťaž o 50 EUR poukážku

Užívatelia najčastejšie nahlasujú problémy týkajúce sa kvality ciest a chodníkov, dopravného značenia a neporiadku, či znečistenia životného prostredia. Okrem riešenia aktuálnych problémov obyvateľov, portál pomáha zorientovať sa v kompetenciách samosprávy. Obyvatelia môžu sledovať pod každým podnetom komunikáciu medzi samosprávou a obyvateľmi, ale aj medzi samosprávami a ďalšími subjektmi, ktorí do riešenia problémov vstupujú. „Obyvatelia neraz nemajú vedomosť o tom, kto je kompetentný ich problém riešiť, kedy ešte môže zasiahnuť samospráva a kedy už túto možnosť nemá. Zverejnením komunikácie medzi úradníkom a obyvateľom sa o konkrétnom probléme a jeho možných riešeniach dozvedia ďalšie stovky obyvateľov. Prehľadne a bez námahy tak môžu nájsť odpovede na svoje otázky,“ hodnotí Jakub Kmeť z Inštitútu SGI, ktorý portál prevádzkuje. Poskytol ho aj do Čiech, kde funguje pod názvom Chodcisobě.cz v Prahe a do Maďarska, kde je známy ako Jarokelo.hu. Do konca roka 2014 by Inštitút SGI portál rád ponúkol aj ďalším krajinám.

Mesto Levice víta tento moderný postup pri riešení problémov a verí, že i takýmto spôsobom sa mu podarí prispieť k transparentnejšej komunikácii medzi občanom a samosprávou, a občania budú portál plne využívať.

 

Pre viac informácií kontaktujte prosímJakub Kmeť, Inštitút SGI, e-mail: , mobil: 0910 444 636.

Odkazprestarostu.sk je realizovaný Inštitútom pre dobre spravovanú spoločnosť, občianskym združením, ktoré sa venuje
politikám pracovného trhu, inkluzívneho vzdelávania, integrácie migrantov a informačnej politike. Viac informácií o projekte nájdete na www.odkazprestarostu.sk a o občianskom združení na www.governance.sk.

 
zdroj: Mesto Levice, foto: odkazprestarostu.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre