04202024sob

Všetko je Na Dosah...kapele vyšiel prvý singel a klip!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ŽELIEZOVCE 16. februára 2014 - „S Ondrim sme sa poznali už od základnej školy... neskôr, počas gympla, sme sa už začali intenzívne zamýšľať nad otázkou spoločnej kapely... Nebolo to však ľahké...” Aj takéto boli začiatky rockovej kapely Na Dosah. Zistite viac o týchto sympatických a talentovaných mladých chlapcoch zo Želiezoviec: Ondrej Zeleňanský (25, gitara), Michal Bako (24, spev), Michal Urbancsok (19, basa) a Miroslav Rupek (18, bicie), ktorí majú radi dobrú hudbu a sami ju tvoria.

Na Dosah - hudobná skupina zo Želiezoviec

V mene kapely odpovedal Michal Bako.

Chalani, aké boli začiatky Vašej kapely? Ako ste sa dali dokopy?

„Počiatok kapely Na Dosah siaha k februáru 2013, kedy som sa začal učiť na štátnice. S Ondrim sme sa poznali už od základnej školy. Neskôr, počas gympla, sme sa už začali intenzívne zamýšľať nad otázkou spoločnej kapely. Nebolo to však ľahké, Ondriho pôvodná kapela sa rozpadla a tak sa začal obzerať po nových ľuďoch. S Ondrim nás oddávna spájal rovnaký vkus a štýl, takže pri nás dvoch nebolo o čom. Post bubeníka a basáka mali doplniť starí členovia jeho pôvodnej kapely. Mal som si prísť s nimi "zajamovať" avšak skôr, ako sme sa k tomu dostali, pre rozdielnosť našich a ich predstáv sa nakoniec žiaden "jam" nekonal. No nám to nedalo, chceli sme tú kapelu silou mocou a tak sme začali pátrať. Detektív Ondri objavil na Facebooku dvoch chalanov, bubeníka a basáka - Miriho a Majkyho. Tí v tom čase fungovali v dnes už rozpadnutej kapele, no napriek tomu sme sa ich rozhodli osloviť. A bola to správna voľba.”

Ako vznikol názov kapely a čo vyjadruje?

„Názov našej kapely sme vymysleli spoločne. Padlo viac návrhov, ale tento sa nám páčil najviac, pretože vyjadruje niečo, s čím sa všetci osobne stotožňujeme, vyjadruje myšlienku akéhosi prepojenia všetkého so všetkým. Či už ide o pozitívne a negatívne veci, myslíme si, že všetko je neustále na dosah. S trochou snahy môže byť na dosah úspech, víťazstvo, cieľ, a práve naopak, zlým krokom sa zase môžeme dostať veľmi blízko k neúspechu. Práve tá relatívnosť tohto slovného spojenia sa stala nosným pilierom našej charakteristiky ako kapely a toho, čo chceme našou hudbou povedať.”

Tvoríte aj vlastnú hudbu. Kto píše texty vašich songov?

„Na začiatok sme zvolili tú ťažšiu cestu a neodštartovali sme to hneď s covermi, ako je to pri iných kapelách bežné. U nás to začalo s vlastnými pesničkami. Tvorby textov som sa ujal ja a musím povedať, že sa mi to naozaj zapáčilo. Mať tú možnosť vyjadriť pocity, to čo mne, ale aj celej rodine Na Dosah behá hlavou, cez songy.”

Na Dosah - hudobná skupina zo Želiezoviec

Ako by ste opísali kapelu?

„Ťažká otázka. Som si však istý, že sme skupinka mladých ľudí, ktorí vedia, čo chcú a idú si za svojim cieľom. Chceme odovzdať kúsok zo seba iným, podeliť sa o svoje myšlienky, o kúsok z nás.”

Čo vás inšpiruje vo vašej tvorbe?

„Inšpiruje nás asi úplne všetko. Každodenný život, ľudia, príbehy, vzťahy. Častokrát sa nám stáva, že najzaujímavejšie nápady nám prídu na um napr. pri raňajkách, počas cesty v električke, dokonca aj v spánku (potom je horšie, keď sa prebudíme a nepamätáme si ich) :D.”

Máte nejaký spoločný rituál alebo talizman?

„Zatiaľ spoločný rituál alebo talizman nemáme, ale uvidíme čo prinesú koncerty a možno sa nejaký tradičný rituál objaví časom. Samozrejme, individuálne talizmany máme (Mirko a jeho kamasutra kocka na bicích, Ondriho ruženec, atď.)”

Je podľa vás ťažké dostať sa v dnešnej dobe na hudobnú scénu?

„Odpoviem trochu nepriamo. Dostať sa na hudobnú scénu sa podľa mňa dokáže každý. Tu však prichádza otázka, či ten, kto sa na hudobnú scénu dostane, sa aj presadí.”

Kto vás vo vašej tvorbe najviac ovplyvňuje?

„Po hudobnej stránke je mnoho vplyvoch z viacerých žánrov. Máme radi rôznorodú hudbu, aj sa keď uberáme tým našim vytýčeným smerom.”

Ako by ste ohodnotili súčasnú slovenskú hudobnú scénu a ktorá slovenská kapela je vaša najobľúbenejšia?

„Na Slovensku je mnoho dobrých kapiel, ktoré sa nám páčia a ovplyvňujú nás. Problém však vidím v priestore, ktorý sa našim kapelám poskytuje. V rádiách a televíziách existuje stále akási opona pre rockové kapely, ktorá len veľmi pomaly a ťažko ustupuje.”

Nedávno ste odohrali váš prvý koncert. Aké to bolo a kedy vás uvidíme znovu?

„Prvý koncert je ako všetko, čo je po prvýkrát. :P No a stáť spoločne na pódiu, je úžasný pocit, či to bude prvý, druhý, tretí alebo tridsiaty koncert. Je to časť výsledku, ktorý sme spoločne dosiahli, a preto sú to okamihy, ktoré si veľmi ceníme a dovolím si tvrdiť, že budú navždy v našich spomienkach. Najbližšie si nás budete môcť vypočuť v Želiezovciach 21. 2. 2014 spolu s punk - rockovou kapelou Konflikt a ska punk 'n' rollovou kapelou Hrana.

Čo práve robíte? Chystáte niečo pre svojich fanúšikov?

Momentálne sa pripravujeme na ďalšie koncerty, dopĺňame playlist, na ktorom spoločne pracujeme a zároveň nahrávame náš prvý singel v Randal group production pod dohľadom Jimiho Cimbalu, ktorý už onedlho uzrie svetlo sveta.

Fanúšikom kapely sa môžete stať aj na Facebookovej stránke https://www.facebook.com/NaDosah.

Kapele Na Dosah vyšiel prvý singel s názvom V tieni môjho ja, aj s klipom. Pozrite si ho tu.

NA DOSAH - V tieni môjho ja:

zdroj: Diana Chvojková, www.leviceonline.sk, fotky: archív skupiny Na dosah

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre