04202024sob

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach diskutovali s verejnosťou na aktuálne témy

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 18. augusta 2016 - V stredu 17.8.2016 sa v priestoroch CK Junior Levice uskutočnilo stretnutie poslancov Mestského zastupiteľstva v Leviciach Mgr. Ervína Szalmu a Bc. Miloša Zaujeca s občanmi, pričom prítomný bol aj poslanec MsZ Levice Ing. Roman Karaffa, PhD.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach diskutovali s verejnosťou na aktuálne témy

Nosnou témou tohto zmysluplného stretnutia bol návrh skupiny troch poslancov MsZ Levice Mgr. Ervína Szalmu, Bc. Miloša Zaujeca, Ing. Ivana Murína, pričom na návrhu spolupracovali aj občania p. Luboš Baran, p. Zuzana Homolová a p. Milan Pénzeš na vybudovanie nových detských ihrísk na viacerých miestach mesta Levice. Táto téma je mimoriadne aktuálna, keďže sa v Leviciach v súčasnosti nachádza nedostatočný počet týchto detských zariadení.

Pripomeňme si, že za uplynulé 2 roky sa na základe noriem STN EN 1176 a STN EN 1177 v meste Levice zrušilo 51 hracích prvkov bez vízie ich akejkoľvej náhrady, či budovania nových zariadení. Naposledy sa v meste Levice vybudovalo nové detské ihrisko v roku 2012. Alarmujúca je však skutočnosť, že mesto Levice doteraz nemalo žiadnu koncepciu budovania detských ihrísk! Spoločnou témou je tiež akútny nedostatok detských ihrísk, ktoré sa húfne rušili kvôli nezodpovedajúcim normám EÚ, takisto bez akejkoľvek vízie obnovy, či budovania nových. Takisto si pripomeňme, že v minulosti bolo v Leviciach až 95 detských pieskovísk!

Pozrite si "Detské ihriská v Leviciach sú nedostatkovým tovarom, zmení to mesto?"

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach diskutovali s verejnosťou na aktuálne témy

Potešujúce je, že na toto stretnutie prišli občania z viacerých častí mesta Levice, aby vyslovili svoj názor. Dozaista potešila aj účasť z Materského centra Medulienka, keďže sú to hlavne mamičky, ktoré sa so svojimi ratolesťami chodievajú hrávať na detské ihriská. Na stretnutie prišli aj zástupcovia Movement.sk, ktorí sa aktivizujú vo viacerých verejnoprospešných aktivitách v našom meste a ktorí sa na stretnutí neváhali ozvať so svojimi názormi. Zástupcovia Movement.sk sa tiež vyjadrili k možnosti začleniť budovanie detských prvkov aj do novobudovaného priestoru s cvičebnými prvkami pre dospelých na sídlisku Vinohrady.

Mesto Levice síce vybudovalo niekoľko centrálnych ihrísk, momentálne ich je 5, no tie svoj účel neplnia podľa spokojnosti väčšiny rodičov s deťmi. Spomenutá skupina poslancov a občianska iniciatíva teda Mestskému zastupiteľstvu navrhujú postupné budovanie malých detských ihrísk na jednotlivých sídliskách tak, ako boli rodičia s deťmi doteraz zvyknutí.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach diskutovali s verejnosťou na aktuálne témy

Ich návrhom je, aby sa ešte v roku 2016 na uliciach Ľanová, Dopravná 2436, M.R.Štefánika 467 a Pri Teheľni 3087 vybudovali prvé malé detské ihriská, keďže tieto oblasti sú príliš vzdialené od centrálnych ihrísk, čo je pre rodičov s deťmi nepraktické. Bohužiaľ, podľa najnovších informácii sa peniaze v rozpočte mesta Levice na rok 2016 na budovanie týchto prvých detských ihrísk nenašli.

V návrhu sú aj plány na ďalšie roky. V roku 2017 sa navrhuje vybudovať ďalších 14 malých lokálnych ihrísk, ktorých cena by mala byť približne 84 000€. Tie by sa mali budovať na uliciach Mochovská 2993, Súkenícka, Ku Bratke 2910, Perecká 2961, Zd. Nejedého 2876, Hlboká 3085, Okružná 3395, Poľná 1664, Dopravná 2437, Vajanského 2383, UL,. Podjavorinskej 2337, P.O. Hviezdoslava 616 a v Mestských častiach Kalinčiakovo a Horša.

Ďalej v roku 2018 sa navrhuje vybudovať ďalších 11 malých lokálnych ihrísk, ktorých cena by mala byť približne 66 000€. Tieto by sa mali budovať na uliciach Textilná, Perecká 2970, Zd. Nejedlého 2870, Kpt. Nálepku 3033, Krátka 3078, Okružná 3396, Dopravná 2437, M.R.Štefánika 463, P.O. Hviezdoslava 610 a v Mestských častiach Čankov a Horša.

Dané ulice, na ktorých sa navrhuje budovať nové detské ihriská, boli vyberané od najvyššieho počtu obyvateľov po najnižší, keďže sa v daných lokalitách na centrálnych ihriskách mamičky s deťmi tlačia asi najviac a preto je potrebné ihriská odľahčiť.

Kompletné materiály k návrhu si môžete pozrieť a sú na stiahnutie TU: http://levice.eu/2016/28b_Detske_ihriska.zip

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Na Našu otázku, či v rámci každého nového detského ihriska bude súčasťou aj nové detské pieskovisko, nám bolo odpovedené kladne. Navrhované lokality nových malých detských ihrísk sú situované do priestoroch, kde sa pieskoviská predtým nachádzali. Tým pádom dôjde k likvidácii starého pieskoviska a nahradeniu novým.

Poslanci, ktorí daný návrh podali, sa na stretnutí s občanmi pýtali, či by boli občania skôr za budovanie menšieho počtu veľkých centrálnych ihrísk, alebo skôr väčšieho počtu malých detských ihrísk, pričom prevládali názory pre budovanie väčšieho počtu malých týchto zariadení.

Ďalším názorom občanov bolo, aby dané novovybudované ihriská nemali tie isté hracie prvky, ale aby sa odlišovali rôznymi typmi.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Leviciach diskutovali s verejnosťou na aktuálne témy

Padla tiež otázka ochrany novovybudovaných detských zariadení pred vandalizmom. Občania sa na stretnutí vyjadrili k využívaniu Mestskej polície na tieto účely. Poslanci MsZ v Leviciach Bc. Miloš Zaujec a Rastislav Kasan v spolupráci s p. Milanom Pénzešom pripravujú všeobecne záväzné nariadenia (VZN) a ak všetko pôjde dobrou cestou, bude predložené na októbrovom zastupiteľstve. Nové VZN by slúžilo na širšie využitie Mestskej polície v meste Levice - rozdelenie na okrsky, cyklohliadky a pod.

Zaujímavou témou bolo, že mesto Levice eviduje záujem a žiadosti viacerých súkromných investorov o vybudovanie svojich detských ihrísk (najviac pri prevádzkach daných investorov) z vlastnej réžie. Tie sa však v súčasnosti nachádzajú "v šuflíku" na MsÚ.

Okrem rozsiahlej témy detských ihrísk sa debatovalo aj o iných témach.
- rozprávalo sa o nečinnosti, malej či neexistujúcej flexibilite, neochote a neiniciatíve MsÚ Levice na rôzne témy, návrhy a podobne;
- rozprávalo sa tiež o možnostiach debarierizácie chodníkov a priechodov pre chodcov;
- takisto sa občania pýtali, či prebehol vôbec nejaký prieskum k tomu, či je záujem o vybudovanie nového obchodného domu Billa na sídl. Rybníky V a tiež, že sa pre vybudovanie dvoch nových priechodov pre chodcov a novej autobusovej zastávky oproti novovybudovanému obchodnému domu Billa muselo zrušiť 15 parkovacích miest;
- občania tiež vyjadrili svoj nesúhlas s ambíciou budovania nového polyfunkčného obchodného domu na pozemkoch za DK Družba, keďže takáto budova sa do centra mesta Levice nehodí a súčasne vyjadrili pochybnosti o tom, či o výstavbe takéhoto objektu má za občanov rozhodovať stavebný úrad.

Diskusia bola veľmi plodná a záujímavá, preto veríme, že sa takéto podujatia - stretnutia volených zástupcov občanov s občanmi samotnými budú realizovať častejšie.

zdroj a fotografie: www.leviceonline.sk,materiály: www.levice.sk

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre