04202024sob

Rekonštrukcia levického nadjazdu v roku 2017, predstavitelia mesta sa osobne stretli s ministrom dopravy

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

BRATISLAVA / LEVICE 14. júna 2016 - Pre dopravu v Leviciach svitá na lepšie časy. Po rokoch snahy zástupcov mesta Levice o rekonštrukciu levického nadjazdu, keď už v roku 2011 poukazovali na jeho vážny stav a nutnosť rekonštrukcie, to vyzerá tak, že sa Levičania dočkajú jeho generálnej opravy začiatkom roka 2017.

Rekonštrukcia levického nadjazdu v roku 2017, predstavitelia mesta sa osobne stretli s ministrom dopravy

Keďže je však v správe Slovenskej správy ciest a jeho obsadenie je závislé od vládnej garnitúry, práve v tejto oblasti napredovanie projektu rekonštrukcie levického nadjazdu zlyhávalo. Opäť sa vládna garnitúra zmenila, no zástupcovia mesta boj o tento projekt nevzdávajú a vytrvalo bojujú ďalej. Nejedná sa totiž o malé financie.

Rekonštrukcia levického nadjazdu v roku 2017, predstavitelia mesta sa osobne stretli s ministrom dopravy

Zástupcovia mesta Levice s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Zľava PaedDr. Igor Éder, Ing. Štefan Mišák, Roman Brecely a JUDr. Rastislav Kasan.

Keďže ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa stal nominant strany #SIEŤ Roman Brecely, poslanec MsZ v Leviciach PaedDr. Igor Éder ako jeho stranícky kolega sprostredkoval s pánom ministrom pracovné stretnutie, ktorého sa za mesto Levice okrem osoby PaedDr. Igora Édera zúčastnil aj primátor mesta Levice Ing. Štefan Mišák a poslanec MsZ a predseda komisie Komisie MsZ dopravy a správy mestských komunikácií, výstavby a územného plánovania pri MsZ Levice JUDr. Rastislav Kasan.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.

Rekonštrukcia levického nadjazdu v roku 2017, predstavitelia mesta sa osobne stretli s ministrom dopravy

S PaedDr. Igorom Éderom sme sa o výsledkoch tohto stretnutia porozprávali...

Stretnutie s ministrom dopravy je dobrým signálom pre dopravu v Leviciach, najmä čo sa týka nutnej rekonštrukcie nadjazdu. Je stanovený termín rekonštrukcie - rok 2017 naozaj reálny?

Áno je. Samozrejme tomu predchádza aktualizácia už existujúcej projektovej dokumentácie a opätovná realizácia OVS. Keďže je však nadjazd už roky v havárijnom stave, predpokladám, že sa tento fakt odzrkadlí aj na príprave podmienok a na celom priebehu OVS. Samotná realizácia rekonštrukcie by tak mala odštartovať začiatkom roka 2017, hneď ako to dovolí počasie.
Vzhľadom na katastrofálny stav nadjazdu sme pri rokovaniach s pánom ministrom prezentovali jeho rekonštrukciu ako TOP tému nášho mesta, preto osobne verím, že budeme mať viac šťastia ako naši predchodcovia.

Na koho iniciatíve sa zrealizovalo toto stretnutie a kto všetko sa ho zúčastnil?

Projekty rekonštrukcií ciest I. triedy, do ktorej spadá aj levický nadjazd, už siahajú za hranice komunálnej politiky. Keďže je pán minister mojim straníckym kolegom (#SIEŤ), pretavil som tieto kontakty do možnosti, sprostredkovať pracovné stretnutie s konkrétnou témou. Myšlienka vznikla už po parlamentných voľbách, nakoľko si však téma vyžadovala čas na prípravu a stretnutie na oficiálnej úrovni, oslovil som pána primátora Ing. Štefana Mišáka ako štatutára mesta, ktorý pozná celú históriu projektu nadjazdu a k rokovaniu som prizval aj JUDr. Rastislava Kasana, predsedu komisie dopravy pri MsZ Levice s ktorým som predmetnú tému takisto niekoľko krát konzultoval a následne spoločne pripravoval.

Rekonštrukcia levického nadjazdu v roku 2017, predstavitelia mesta sa osobne stretli s ministrom dopravy

Ako reagoval p. minister na tento projekt?

Pozitívne. Od začiatku sme v spolupráci s MsÚ Levice postupovali podľa presných inštrukcií z ministerstva a stretnutiu predchádzala dôsledná obojstranná príprava, samotné rokovanie už bolo vecné a konštruktívne.
Následne nás pán minister pozval na krátky neformálny rozhovor pri šálke kávy, kde sme mali možnosť, pozhovárať sa o našich témach aj v širších súvislostiach.

Keďže nadjazd je v správe Slovenskej správy ciest (SSC), k samotnej rekonštrukcii  je potrebný určitý proces. Čo všetko je potrebné vybaviť pre jeho zrekonštruovanie?

Nie som pionierom, ktorý sa ako prvý snažil o túto rekonštrukciu. Teleso nadjazdu je havárijnom stave už niekoľko rokov, aj napriek existujúcemu projektu...
Už v roku 2011, kedy som ešte nebol v komunálnej politike, niekoľkí poslanci MsZ v Leviciach poukazovali na nevyhnutnú potrebu rekonštrukcie nadjazdu, pričom vyvinuli aj konkrétne kroky, žiaľ celý proces následne skolaboval na zmene vládnej garnitúry (viď. článok publikovaný portálom Leviceonline.sk dňa 18.4.2016: http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/4029-generalna-rekonstrukcia-levickeho-nadjazdu-stale-v-nedohladne)
V roku 2015, kedy došlo v dôsledku uvoľnenia časti kovovej konštrukcie k dopravnej nehode, napísal pán Bc. Miloš Zaujec (MsZ Levice) dva otvorené listy, ktoré adresoval Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a Slovenskej správe ciest. Žiaľ bez relevantnej odozvy.
Preto v súčasnosti, kedy majú Levičania opäť raz možnosť zabojovať, nadväzujeme na predošlú komunikáciu a spoločným úsilím vyvíjame maximálny tlak na dotiahnutie projektu rekonštrukcie nadjazdu do finále a to bez ohľadu na pripísanie konkrétnych zásluh.

Rekonštrukcia levického nadjazdu v roku 2017, predstavitelia mesta sa osobne stretli s ministrom dopravy

Prednedávnom sme sa pýtali hovorkyne SSC (http://www.leviceonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/4029-generalna- rekonstrukcia-levickeho- nadjazdu-stale- v-nedohladne), v akom je rekonštrukcia levického nadjazdu stave, dostali sme odpoveď, že po zmene vlády nastali v SSC personálne zmeny a všetky projekty dostali stopku. Môžeme to teda chápať tak, že sa tento projekt dočká už prípravy projektu?

Ako som spomenul v úvode článku, projekt rekonštrukcie nadjazdu už existuje, takže máme na čo nadviazať. Bolo však nutné ho aktualizovať, prispôsobiť súčasnému stavu, následne vyhlásiť novú OVS a v neposlednom rade nájsť efektívny spôsob financovania. Tento proces by mal byť ukončený do decembra 2016.
Podľa slov pána ministra je rekonštrukcia telesa nadjazdu regionálnou prioritou ministerstva, preto verím, že sa nám to tento krát podarí, dotiahnuť do zdarného konca, čo pre Levičanov znamená bezpečný a plynulý prejazd po hlavnej komunikačnej tepne nášho mesta.

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5

Riešili ste aj konkrétne finančné záležitosti ohľadom tejto rekonštrukcie? Ak áno, koľko môže vyjsť táto rekonštrukcia?

Samozrejme, otázka financovania projektov je vždy kľúčovou témou. Predpokladané náklady na rekonštrukciu nadjazdu sú 4,5 mil. Euro a stavba by mala byť financovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra so zapojením rozpočtových prostriedkov.

Kedy by sa Levičania mohli dočkať zrekonštruovaného nadjazdu?

Pokiaľ by všetko napredovalo podľa stanoveného plánu, rekonštrukčné práce by mali byť ukončené v roku 2018.

V prípade rekonštrukcie nadjazdu je nutná obchádzková trasa. Počíta sa s obchádzkou cez Mochovskú ulicu, ďalej cez Pereckú, alebo je v hre aj možnosť znovuotvorenia uavretého železničného priechodu na Ul. M. Kukučína?

Stavebné práce budú prebiehať v niekoľkých etapách, preto budeme musieť hľadať všetky dostupné varianty, aby sme eliminovali negatívne dopady na dopravu v Leviciach.
Do úvahy prichádza viacero alternatív, v ktorých bude zahrnutá nielen Mochovská ulica, či železničné priechody, ale aj možnosť kombinácie odklonu osobnej dopravy s obmedzenou premávkou MHD a NA cez samotný nadjazd.
Predpokladám však, že posledné slovo v efektívnom presmerovaní dopravy budú mať špecialisti z odboru cestnej dopravy a pozemných komunikácií v Leviciach, či Nitre.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

V prípade, že sa vyberie obchádzka cez Mochovskú a Pereckú ulicu, myslíte si, že taký nápor vozidiel budú obyvatelia sídliska Rybníky znášať dobre?

Žiaľ, obmedzeniam sa nevyhneme a pre vyšší cieľ sa budú musieť obyvatelia dotknutých častí na určité obdobie zriecť zabehnutého komfortu, no výsledkom bude opravený nadjazd, ktorý bude slúžiť nie len nám, ale aj ďalším generáciám.

V prípade, že sa vyberie obchádzka cez Mochovskú a Pereckú ulicu, obchádzka bude prechádzať aj popri levických rybníkoch, čo je chránené prírodné územie. Nemyslíte si, žeby na to doplatila aj táto prírodná rezervácia?

Pevne verím, že je príroda všemocná a hravo si poradí aj so zhustenou premávkou na predmetnej cestnej komunikácii.

Rozprávali ste sa s p.ministrom aj o projekte vybudovania obchvatu Levíc?

Áno. Predmetom stretnutia boli tri témy:
- Rekonštrukcia nadjazdu
- Realizácia kruhovej križovatky pred nadjazdom (križovatka ul. Mestský Majer a Kálnická cesta)
- Možnosti realizácie južného, alebo severného obchvatu mesta
Zvyšným bodom by som sa však venoval v nasledujúcom článku, nakoľko sa jedná o samostatné projekty s inou formou financovania a zatiaľ bez bližšej špecifikácie termínov jednotlivých realizácií.

Ďakujeme PaedDr.Igorovi Éderovi za odpovede a my pevne veríme, že toto stretnutie s pánom ministrom nebolo zbytočné a rekonštrukcia levického nadjazdu sa zrealizuje čo najskôr.

zdroj: Andrej Budai, www.leviceonline.sk, fotografie: Andrej Budai, www.leviceonline.sk, PaedDr.Igor Éder

PREČITAJTE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre