04252024štv

Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 28. novembra 2015 - V sobotu 28. novembra 2015 sa v priestoroch CK Junior v Leviciach konala celoplošná celoslovenská charitatívna akcia pod názvom Zóna bez peňazí. Tá je zameraná na veľmi humánnu myšlienku - pomôcť si navzájom pred Vianocami, recyklovať veci, hračky...

Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

V Leviciach sa v rámci tejto akcie vytvorila zóna pre mužov, zóna pre ženy, zóna pre deti, hračky. Ľudia sem chodia a prinášajú svoje nepotrebné ale stále použiteľné veci ako oblečenia, rôzne druhy šatstva, hračky, knihy a podobne, ktoré zúžitkuje niekto iný.

Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

Projekt Zóna bez peňazí dňa 28.11.2015 v Leviciach organizoval Mgr. Ervín Szalma ako dobrovoľník, ešte pred rokom túto akciu organizovali dobrovoľníčky. "Niektoré dobrovoľníčky, ktoré túto akciu organizovali pred rokom, sú mimo Slovenska a poprosili ma a požiadali, či by som sa podujal na organizovanie tejto akcie. Snažím sa ich minimálne nasledovať spoločne s dobrovoľníkmi, ktorí sem prišli a pomáhajú, za čo im veľmi pekne ďakujem, pretože robia dobrú vec," vysveľuje organizátor podujatia Mgr. Ervín Szalma a pokračuje. "Ako dobrovoľníci sme pre ostatných, ktorí prišli a podporili túto myšlienku, pripravili ukážku prvej pomoci v spolupráci so Slovenským Červeným Krížom, v rámci ktorej sa demonštruje, ako správne poskytnúť prvú pomoc. Je tu tiež ochutnávka zdravej stravy spojená s prednáškou. Pre detičky tu máme tvorivé dielničky, ktoré sa zrealizovali v spolupráci so šikovnými pani učiteľkami so Základnej školy Andreja Kmeťa v Leviciach a sú zameraná na havkáčov a mačičky. Takýmto spôsobom sa snažíme zviditeľniť aj levický útulok - OZ Šťastný domov a aby sme si zvieratká vážili. Musím spomenúť veľmi pozitívny ohlas od ľudí, ktorí sem prišli. Chcem týmto ešte raz veľmi pekne poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa na tejto akcii zúčastnili a pomohli."

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach

Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

Zóna bez peňazí spolupracuje aj s občianskymi združeniami v Leviciach. "Oslovili sme Občianske združenia Miesto v dome, Útulok pre ľudí, Útulok Levice - OZ Šťastný domov a takisto Zberný dvor. Všetko, čo po tejto akcii zostane, bude mať ďalšiu myšlienku a mnohí ľudia, ktorí to potrebujú, si tieto veci nájdu pod vianočným stromčekom v balíčkoch, ktoré pripravia občianske združenia."
Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

Ako sa vlastne toto podujatie dostali medzi ľudí? "Zóna bez peňazí a dobrovoľníci, ktorí sa na to dali vrátane mňa, sme riešili propagáciu tohto podujatia a oslovili sme ľudí, aby priniesli všetko šatstvo, oblečenie a ďalšie veci, ktoré oni už nepotrebujú, donesú na toto miesto. Tieto veci priamo zložia sem na stoly a ďalší ľudia, ktorí sem prídu, tieto veci nakupujú bez peňazí. Veci, ktoré zostanú, budú odovzdané občianskym združeniam. Hlavnou myšlienkou je, aby si ľudia navzájom pomohli. Vidieť tu atmosféru, že naozaj ľudia medzi sebou komunikujú. Tí, čo nosia, si aj odnášajú iné veci. Táto myšlienka si zaslúži chválu, najmä ľuďom, ktorí túto myšlienku šíria ďalej."

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

Celoplošne Zóna bez peňazí túto akciu realizuje raz do roka, ale je to na dobrovoľníkoch, kedy sa podujmú takúto akciu zorganizovať. "Vidíme však, že takéto podujatie je žiadané, preto verím, že po zimnom období v roku 2016 by sme mohli zrealizovať pokračovanie. Mohli by sme zaviesť nejakú tradíciu počas ročných období so sústredením sa hlavne na šatstvo podľa daných ročných období."
Levická Zóna bez peňazí spojila ľudí, pomáhali si navzájom + fotografie

Na mieste bolo naozaj vidieť ochotu ľudí, pomôcť iným. Oslovili sme preto dve dámy, ktoré spolu priniesli krabicu a veľký sáčok plných vecí na darovanie. "Priniesli sme rôzne oblečenia, najmä detské, keďže mám štyri vnučky a každú chvíľu majú niečo nové, tak tie staršie veci prinesú mne a ja som priniesla sem na darovanie, alebo to zvyknem rozdať doma. Takéto podujatie je veľmi prínosné, je veľa ľudí, ktoré takéto veci potrebujú. O tejto akcii sme sa dozvedeli z internetu," hovorí Anka. "Ja chodím na Zónu bez peňazí pravidelne každý rok, vždy niečo prinesieme, veď je to o pomoci a pomáhame si navzájom. Hneď, ako sme túto výzvu uvideli, začali sme baliť veci a prišli ich doniesť," hovorí s úsmevom Kika.

Pozrite si všetky naše fotografie z podujatia na Facebook stránke Leviceonline.sk TU.

zdroj a fotografie: Mgr. Andrej Budai - fotografické a video služby, www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre