04252024štv

Dôchodcovia nezabudnite oznámiť dôchodok zo zahraničia do 30. septembra 2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dôchodcovia nezabudnite oznámiť dôchodok zo zahraničia do 30. septembra 2014LEVICE 25. septembra 2014 - Dôchodca, ktorému dôchodok vypláca Sociálna poisťovňa a zároveň poberá aj dôchodok zo zahraničia, je povinný do 30. septembra oznámiť Sociálnej poisťovni naposledy vyplatenú mesačnú sumu dôchodku zo zahraničia.

Ide o sumu dôchodku, ktorú vyplatila príslušná inštitúcia zo zahraničia (vrátane prípadne vykonávaných zrážok) v poslednom výplatnom termíne pred 30. septembrom kalendárneho roka, v ktorom sa má vyplatiť vianočný príspevok.

Sumu dôchodku z cudziny je Sociálnej poisťovni povinný oznámiť poberateľ toho dôchodku, ku ktorému vianočný príspevok patrí, ak sa vypláca v sume najviac 494,40 eur mesačne. Na tento účel slúži tlačivo Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny. Tlačivo je k dispozícii v pobočke Sociálnej poisťovne. Ak si dôchodca vyplní toto oznámenie priamo v pobočke, zároveň overíme aj jeho totožnosť (oznámenie nemusí dať overiť u notára). Dôchodca k oznámeniu priloží doklad o dôchodku z cudziny – napríklad výpis z účtu, ústrižok poštového poukazu na výplatu, kópiu rozhodnutia preukazujúcu aktuálnu sumu dôchodku vyplácaného z cudziny alebo potvrdenie príslušnej inštitúcie, ktorá dôchodok z cudziny vypláca.

Tlačivo Oznámenie sumy dôchodku vyplácaného z cudziny je zverejnené aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Dôchodca ho môže vyplniť aj samostatne a overené notárom, prípadne na matrike zaslať na adresu Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta 8-10, 813 63 Bratislava.

Táto nová povinnosť vznikla dôchodcom na základe novely zákona o vianočnom príspevku (zákon č. 592/2006 Z. z. v znení neskorších predpisov).

zdroj a logo: Sociálna poisťovňa, pobočka Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre