04202024sob

Vyšla knižka o prírode Levíc

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Vyšla knižka o prírode LevícLEVICE 21. októbra 2015 - Obojživelníky a plazy mesta Levice je názov knižôčky, ktorú vydalo Tekovské múzeum v Leviciach. Na 16 stranách textu doplnenom o množstvo fotografií od desiatich slovenských a českých fotografov sa autorovi knižky, Štefanovi Čambalovi podarilo zachytiť obrovskú rozmanitosť prírody mesta Levice.

Publikácia je určená pre čitateľa bez vekového obmedzenia. "Koncipovali sme ju v populárno - náučnom smere a cieľom bolo ukázať nielen obyvateľom nášho mesta Levice, ale aj návštevníkom to, čo sa nachádza v našej domácej prírode," povedal jej autor, Štefan Čambal. Ako ďalej dodal, knižka vznikala priamo v teréne vďaka množstvu herpetologických výskumov. "Prírode mesta Levice sa venujem od svojho detstva a som jej mnohé dlžný. Naučila ma, si ju vážiť a vnímať s otvoreným srdcom. Nezištne nám ponúka obrovskú druhovú pestrosť a mali by sme si ju za to vážiť a aj poznať. S kolegom a grafikom Petrom Hoffmannom sme v prírode strávili veľmi veľa dní v roku, aby sme získali informácie, ktoré sa pretavili do tejto knižky. Čím viac času sme strávili v prírode, tým sme mali dojem, že o nej takmer nič nevieme. Javila sa nám ako neprečítaná kniha, v ktorej len pomaličky odkrývame tajomstvá. Aj preto naše snaženie vyústilo do napísania knižôčky," povedal jej autor.

Výučba Anglického a Španielkého jazyka v Leviciach - jazyková škola ACADEMIA OLÉ
Publikácia je tematicky rozdelená do niekoľkých častí, pričom jej prvá časť sa venuje obojživelníkom, druhá plazom a tretia ochrane týchto zaujímavých tvorov. Vynikajúca grafika z dielne výtvarníka a fotografa Petra Hoffmanna posunula publikáciu o krok vpred. "S Peťom, ktorý grafiku publikácie vyšperkoval do posledných detailov, sme strávili dni a noci za akéhokoľvek počasia v prírode. Zbierali sme potrebné údaje, fotografovali, prechádzali lokality, spadajúce pod mesto Levice. Tak sa nám podarilo ako prvým potvrdiť výskyt jedného druhu žabky a hada, ktoré tu doposiaľ zaznamenané neboli. Máme z toho nesmiernu radosť," dodal Štefan Čambal. Zaujímavé texty doplnené o fotografie jednotlivých druhov dodali publikácii punc dôveryhodnosti.

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach
Na výslednom obraze publikácie sa podpísalo aj množstvo fotografov a ľudí, bez ktorých by knižôčka nemohla vyjsť. "Oslovil som množstvo fotografov, ktorí nám poskytli svoje snímky. Problém bol, že v knižke je niekoľko druhov, o ktorých síce vieme, že sa u nás vyskytujú, ale nemali sme to šťastie, alebo pri sebe fotoaparát, aby sme ich zaznamenali. Preto sme v menšom merítku použili snímky aj od viacero autorov. Budeme radi, ak sa publikácia ocitne medzi širokou verejnosťou a v školách. Iba tak sa verejnosť dozvie, čo za druhy obojživelníkov a plazov sa vyskytujú pod našimi oknami alebo v záhradkách a viniciach a snáď priblížime tajomný život týchto živočíchov širokej verejnosti. Ak sa nám podarí vďaka publikácii zachrániť čo i len jeden život žabky či plaza, malo jej vydanie zmysel," dodal Štefan Čambal.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...
Knižôčku si môžete objednať priamo od jej autora Štefana Čambala, tel.: 0905 178 722, e-mail: , prípadne zástupcu vydavateľa publikácie PhDr. Ján Dano, riaditeľ Tekovského múzea v Leviciach, .

zdroj a fotografia: ŠČ

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre