04232024uto

Dôležité termíny, ktoré je potrebné stihnúť

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Dôležité termíny, ktoré je potrebné stihnúť

Dozneli novoročné oslavy, doštrngali  prípitky so želaniami všetkého dobrého. Niektorí z nás si dali nejaké to novoročné predsavzatie. Začal sa každodenný pracovný ruch a aj akýsi stereotyp.

Preto pripomínam niekoľko dôležitých dátumov a zmien, ktoré už pomaly klopú na dvere.

Tí šťastnejší z nás, ktorí si v roku 2012 splnili svoj sen o novom bývaní, majú určité povinnosti. Povinnosťou je do 31.1.2013 podať daňové priznanie na daň z nehnuteľností na miestne príslušnom mestskom alebo obecnom úrade.

Čiže každý, kto kúpil vlani dom, byt, prípadne pozemok je povinný túto skutočnosť oznámiť. Pripomínam, že tlačivo sa podáva na mestskom alebo obecnom úrade, nie daňovom !!!

Aj v prípade, ak sa menil charakter pozemku, napr. ak ste menili trávnatú plochu na dvor – a plánujete výstavbu domu, aj toto sa podáva na daňovom priznaní. (Ide o to, že orná pôda je lacnejšia a dvor je už drahší m2 – takže vás úrady skásnu :)

Na budúci rok už daňové priznanie nepodávate, príde Vám platobný výmer a takto sa to bude opakovať každý rok.

Tí, ktorí ste SZČO a máte auto, ktoré máte na podnikanie, do 31.1.2013 ste povinní podať daňové priznanie na daň z motorových vozidiel za rok 2012. Sadzby dane sa určujú podľa cm3 a podľa kraja. (Dám len jeden príklad pre okres Levice – od 1500 cm3 do 2000 cm3 je daň 157,44 EUR – oproti vlaňajšiu sa sadzby zvyšovali).

Ďalšia zmena sa tiež týka SZČO a je v odvodoch – do 8.2.2013 sa platia odvody za január 2013. Uvediem príklad minimálnych povinných odvodov: odvod do zdravotnej poisťovni: 55,02 EUR, pripájam aj kalkulačku http://www.dovera.sk/kalkulacka-preddavkov a odvod do sociálnej poisťovni 130,27 EUR. Pomôcť Vám môže aj táto kalkulačka http://www.socpoist.sk/vybrane-kalkulacky-na-vypocet-poistneho/48614s. Ak správne zadáte všetky údaje, nemali by ste sa pomýliť, ak vám však pojmy nič nehovoria, vyberte sa do sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne (každý do tej svojej :), radi vám poradia.

Tak dúfam, že som vás veľmi nepoplietla, hlavné je informovať sa a všetko stihnúť. Nepracujete hádam preto, aby ste platili zbytočné pokuty.

Iveta Tordová

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre