04192024pia

Ako poistiť svoje bývanie?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Snom každého človeka je mať vlastné bývanie. Situácia dnešnej doby nás núti zadlžovať sa na 30 rokov rôznymi hypotekárnymi úvermi a na zariadenie bytu alebo domu potrebujeme ďalšie finančné zdroje, ktoré väčšinou riešime spotrebnými úvermi.

Mgr. Marián Kleštinec - Finančné služby a poradenstvo

Znamená to teda, že tento náš sen o bývaní stojí nemalé peniaze a preto by sme nemali zabúdať na ochranu svojho bývania a na to slúži poistenie.

Poistenie nehnuteľnosti verzus poistenie domácnosti

Zo skúseností viem, že ľudia si často myslia, že ak majú poistený dom alebo byt, majú poistené aj veci v ňom. Nie je to však pravda. Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti sú dve odlišné poistenia. Poistenie domácnosti kryje škody na zariadení domácnosti, teda na hnuteľných veciach, ktoré sa vnútri nachádzajú. Poistenie nehnuteľnosti však kryje škody spôsobené na nehnuteľnosti, či už je to byt alebo dom.

Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti v jednej poisťovni?

Jednoznačne sa oplatí mať poistenie bývania uzavreté v jednej poisťovni. Klient môže dostať za spoločné poistenie nehnuteľnosti aj domácnosti na jednej zmluve zľavu. Praktické to je aj pri poistnej udalosti, kedy môže byť napríklad vytopením poškodená časť nehnuteľnosti zároveň so zariadením domácnosti. Ak máte všetko poistené na jednej zmluve, poistné plnenie vybavíte na jednom mieste.

Limity plnenia

Ak máte nastavený nízky limit, môže sa stať, že poistka nepokryje škodu. V prípade, že máte napríklad v poistení zariadenia limit 15000 eur, ale škoda bude vyššia, dostanete maximálne 15000 eur. V takýchto prípadoch je dobré, ak si drahé cennosti, elektroniku alebo peniaze dáte pripoistiť.

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach
Presspoint Levice
Pravidelné aktualizovanie starších zmlúv

Prečo je dôležité aktualizovať staré zmluvy? Hodnota nehnuteľností na realitnom trhu stúpa a klesá, preto si treba dávať pozor na to, či limity v poistnej zmluve budú dostačujúce. Staré a neaktualizované zmluvy patria medzi najčastejší problém, pretože sú krátené percentom o ktoré je nehnuteľnosť podpoistená. Dom, ktorý mal pred niekoľkými rokmi cenu 100 000 korún, má dnes hodnotu 100 000 eur. Ak dôjde k poistnej udalosti, dostanete najviac 3 320 eur (100 000 korún). Zmluvu na dom alebo byt treba aktualizovať po každej zmene hodnoty majetku, napríklad rekonštrukcie alebo nákup drahšieho zariadenia ako bolo pôvodné. 

DÔLEŽITÉ RADY

- Nezabudnite na revízne správy týkajúce sa elektriny a plynu. V prípade požiaru si poisťovňa tieto dokumenty vyžiada.
- Pokiaľ máte v dome alarm alebo bezpečnostný systém, musíte si ich dať skontrolovať spravidla každé dva roky. V opačnom prípade vám hrozí, že pri krádeži vám poisťovňa kráti poistné plnenie.
- Čítajte celé zmluvy a hlavne všeobecné poistné podmienky.
- Nechajte si poradiť od odborníka.
- Nezabudnite na poistenie zodpovednosti v prípade, že spôsobíte škody na cudzom majetku vy.

KONTAKT:
Mgr. Marián Kleštinec
tel.: 0910 532 991 
e-mail: 
web: www.klestinec.com
facebook: Mgr. Marián Kleštinec - Finančné služby a poradenstvo

zdroj: Mgr. Marián Kleštinec

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre