04202024sob

Hypotekárne úvery a podmienky na rok 2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Z každej strany nás oslovujú kampane bánk, ktoré sa týkajú najmä hypotekárnych úverov. V tomto článku vám priblížim situáciu na trhu, aby ste sa pri rozhodovaní o úvere rozhodli správne. Najviac vás asi zaujíma, v čom spočívajú tohtoročné benefity bánk pre klientov.

Hypotekárne úvery a podmienky na rok 2015

Sú to znížené úrokové sadzby, ktoré sa momentálne pohybujú na historickom minime. Okrem toho sa banky predbiehajú aj v iných bonusoch pre klienta, ako napríklad možnosť kedykoľvek uskutočniť mimoriadnu splátku úveru, alebo aj vo financovaní bez dokladovania príjmu. Treba však pripomenúť, že financovanie do 100% hodnoty nehnuteľnosti už nie je v každej banke samozrejmosť a preto je potrebné si dopredu zistiť podmienky vo vašej banke, pretože niektoré banky momentálne dávajú len 80-90% z hodnoty nehnuteľnosti. V tomto prípade je potrebné mať pripravené vlastné zdroje.

Refinancovanie starších úverov

Osobitnou kapitolou sú úvery na refinancovanie starých, menej výhodných úverov. Každý klient, ktorý má jeden alebo viac úverov, by si mal dať bezplatne skontrolovať úverové zmluvy, či sú ešte stále výhodné, alebo ich má preniesť do inej banky za výhodnejších podmienok. Pri refinancovaní úverov ide väčšinou o vysoké ušetrené čiastky, ktoré sa pohybujú v tisíckach eur. Ak má klient napríklad úver na bývanie 60-tisíc eur s úrokom 4,3 % a lízing 11-tisíc eur, tak mu viem ušetriť mesačne aj 150 eur. Každý si hneď spočíta, že za rok tak ušetrí až 1 800 eur. Podobných prípadov je veľmi veľa, preto keď má klient hypotekárny úver s úrokom viac ako 3,5 %, oplatí sa mu zvážiť výhodnejšiu úrokovú sadzbu. Pri refinancovaní je potrebné zároveň pozrieť aj poistné zmluvy (životné poistenie, poistenie bytu/domu), ktoré súvisia s úverom. Aj tu je možné často ušetriť na splátkach poistného, alebo upraviť poistné sumy tak, aby spĺňali klientove požiadavky.

Presspoint Levice
Úvery pre mladých

Aj v tomto roku bola schválená prémia vo výške 2 % od štátu a 1 % od banky pri Úveroch pre mladých, ktorá tiež ovplyvňuje výšku splátky pri hypotekárnych úveroch. Na takýto úver musia byť splnené dve podmienky: v čase podania žiadosti o úver nesmie byť vek žiadateľa vyšší ako 35 rokov a príjem nesmie presiahnúť 1,3 násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúči šťvrťrok. Úver pre mladých je možné poskytnúť do hranice 50-tisíc eur. Zvyšok je riešený klasickou hypotékou bez štátnej prémie. Veľkou výhodou okrem finančnej úspory je možnosť ručenia rodičmi, ktorí už môžu byť aj v pokročilejšom veku. Napríklad 50-ročný rodič môže byť ručiteľom na úver so splatnosťou 30 rokov. Úspora na úveroch pre mladých, vzhľadom na ich výhodnú úrokovú sadzbu, sa pohybuje vo výške 4- až 5-tisíc eur za dobu nároku na štátny príspevok, čo je päť rokov.

NÍZKE ÚROKY

Do kampane tento rok vstúpili aj spotrebné úvery, ktoré tiež historicky dosahujú úrokové minimá. Úvery je možné využiť napríklad na kúpu auta, rekonštrukciu a zariadenie domácnosti alebo na refinancovanie nevýhodných úverov z bánk, nebankových spoločností, ale aj lízingov. Pri refinancovaní sa úrokové sadzby pohybujú od 4,5 %, čo bol ešte donedávna bežný úrok pri hypotekárnych úveroch. Ako pri hypotékach, tak aj pri spotrebných úveroch odporúčam kontrolu zmlúv, pretože už keď má klient úrok 7 % na spotrebnom úvere, oplatí sa mu ho preniesť do inej banky, čím samozrejme ušetrí na mesačnej splátke.

Ak máte otázky k téme úverov, alebo otázky aj k iným témam z oblasti financii, neváhajte a kontaktujte Mgr. Mariána Kleštinca, ktorý Vám rád na Vaše otázky odpovie a poradí.

Kontakt:

Mgr. Marián Kleštinec
tel.: 0910 532 991
e-mail:
web: www.klestinec.com
facebook: Mgr. Marián Kleštinec - Finančné služby a poradenstvo

 

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre