04252024štv

Levice - avíza a pozvánky, oznamy o akciách a podujatiach

Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
LEVICE 16. decembra 2015 - Opäť sú tu Vianoce a k nim nesmie chýbať aj poriadna kvalitná hudobná nádielka. Pod taktovkou Juraj Gergely-Jazz Centrum Levice sa v Dome Reviczky /S-Club/ na Ul. Vojenskej 28 v Leviciach uskutoční 2-dňový hudobný maratón Jazzové Vianoce 2015, v rámci ktorého sa predstavia štyri kapely - Euro-Afrocuban Playground (Maďarsko), Martin Valihora Trio (SK), AMC TRIO (SK) a LATIN DUO (Maďarsko). Štvrtok 17.12.2015 a piatok 18.12.2015 tak bude patriť fanúšikom nielen Jazzu.
Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii

Vo štvrtok 17.12.2015 sa predstavia kapely Euro-Afrocuban Playground a Martin Valihora Trio, v piatok 18.12.2015 sa predstavia kapely AMC TRIO a LATIN DUO. Poďme si predstaviť jednotlivých interprétov.

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach
Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii
Euro-Afrocuban Playground /HU/

Bubeník skupiny Juhász Márton ako dieťa vždy sníval o euro-africkej kapele. Fascinovala ho hustá rytmická súhra, hlboké polyfonické textúry a virtuózna imprivizácia inštrumentalistov. Po rokoch zdokonalovania sa v jazzovej hudbe, Márton v roku 2011 nanovo objavuje svoju vášeň a dáva dohromady najvyhľadávanejších hudobníkov za účelom vytvoriť skupinu s moderným zvukom africkej hudby. V roku 2013 prijal pozvanie do skupiny hráč na djembe, spev a balafon Ibrahima Cheikh Fall z Novej Guiney a spoločne hľadajú nový význam ich kultúrneho dedičstva v Európe. Kapela produkuje pôvodný repertoár starostlivo vyberaný z tisícov tradičných a populárnych afrických nahrávok, ktoré pokrývajú rozsiahle územie z Demokratickej republiky Kongo, Guinea, Nigérie, Senegalu, Mali a mimo nej.

Ibrahima Cheikh Fall - Djembe, Balafon, Vocals
János Ávéd - Saxophone
Márton Fenyvesi - Guitar
István Tóth Jr. - Guitar
Mike Gotthard - Guitar
Áron Tálas - Keyboard
Kornél Mogyoró - Percussion
Benedek Kiss - Bass
Márton Juhász - Drums


Martin Valihora Trio - Slovenská jazzová špička

Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii

Michal Bugala - gitara
Štefan „Pišta“ Bartuš - kontrabas
Martin Valihora - bicie
Michal Bugala

Martin Valihora /1976/ je slovenský hráč na bicie nástroje a perkusie. Narodil sa v hudobníckej rodine (jeho otec, Dušan Valihora bol profesionálny basgitarista a jeho mama Jana Beláková, speváčka). Valihora študoval klavír v rokoch 1986-1987, kedy prešiel na bicie a začal chodiť na lekcie slovenskému bubeníkom Oldovi Petrášovi. Valihora vyštudoval bicie a perkusie na Konzervatóriu v Bratislave v rokoch 1990-1992, avšak v štúdiu hry na bicie pokračoval aj na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone. Hral v množstve slovenských popových, rockových a jazzových kapiel ako IMT Smile, Midi, Prúdy, Fermáta, Kvartet Gaba Jonáša, Barflies, Deepnspace, Collegium Musicum a ďalšie. Spolupracoval s japonskou jazzovou klaviristkou Hiromi Uehara a hosťuje rôznym interpretom v Amerike.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.
Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii
Michal Bugala (1982), vyštudoval gitaru na Jazzovom Inštitúte Universität fur Musik und darstellende Kunst v Grazi u prof. Guido Jeszenszky. V rámci štúdia absolvoval workshopy s americkými jazzmanmi (John Abercrombie, Billy Hart, RonMcClure, Jerry Bergonzi). Člen hudobných skupín FuseJazz, Juraj Griglák Company a “Bass Inferno”, Martin Valihora Group, FunkPunk Project, Oskar Rózsa Partnership Unlimited, Dodo Šošoka Slovak Jazz Quartet (2003-05), Marcel Palonder & Tango Ultimo, Štefan Bartuš & JazzBrothers, Milo Suchomel Sextet, ChillPill Live Band, Finally...V súčasnej dobe formuje hammond trio s názvom BugoBros/6.Sense Trio spolu s bratom Štefanom a Eugenom Vizvárym, ktoré tento rok vydá svoj debut s hosťami - trúbkármi - Ryan Carniaux, Daniel Noesig a Jeremy Pelt. Hral a spolupracoval takmer so všetkými významnými domácimi umelcami, ako aj s medzinárodnou špičkou, medzi ktorú patria napr. Victor Bailey, Eric Marienthal, Gary Husband, Mark Mondesir, Andy Middleton, Harry Sokal, Mark Kelley, Poogie Bell, Howard Curtis, akoaj Jure Pukl, Martin Reiter, Jacqueline Patricio, Herbert Pirker, Lazaro Cruz...V oblasti pop a R’nB music: AnitaSoul, Robo Opatovský Band, Misha, Supple People, Deep’n Space (2006-08), Richard Muller, Janko Lehotský (Modus 2002), David Koller, Martin Chodúr, Superstar Band (2005, 06, 09), NYC Unit, Kim Davis, Vivian Sessoms, NicolMcCloud, Rick Bailey (Delegation)...
Príležitostne spoluúčinkuje aj so Slovenským komorným orchestrom v Žiline (pod vedením P. Breinera) a Trnavským komorným orchestrom. Nahral viacero CD s rôznymi interpretmi jazzu a populárnej hudby, ako aj hudbu do niekoľkých slovenských filmov. Absolvoval početné vystúpenia na medzinárodných festivaloch. Koncertoval vo viacerých európskych štátoch a v New Yorku. Pôsobil ako lektor na workshope Jazzové Kurzy v Piešťanoch a Letnej jazzovej dielni v Bratislave.
Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii
Štefan „Pišta“ Bartuš - absolvent Konzervatória v Banskej Bystrici (odbor kontrabas). Člen hudobných telies: SĽUK (1999), Traditional Jazz Band (2001), Swing Trio (2002), Milo Suchomel Quartet (2003), Jozef Dodo Šošoka Quartet (2004), Lucia Lužinská and All Time Jazz (2005). Od roku 2009 je leadrom vlastnej formácie Štefan "Pišta" Bartuš & JazzBrothers (Š. Bartuš – kontrabas, Klaudius Kováč – klavír, Michal Bugala – gitara, Peter Solárik – bicie nástroje), s ktorou úspešne vystupuje na koncertoch a festivaloch doma i v zahraničí. Spolupráca: Jana Kocianová, Berco Balogh, Matúš Jakabčic, Ondrej Krajňák, Juraj Bartoš, Gabo Jonáš, Pavol Bodnár, Harry Sokal, Lee Andrews Davidson, Curtis Howard, Lydia Murray, Janus Muniak, Gyarfas Istvan, Gabor Winand, Karen Edwards a ďalší.


AMC TRIO

Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii

Stanislav Cvanciger - bicie
Peter Adamkovič - klavír
Martin Marinčák - kontrabas
Hosť: Samuel Marinčák - gitara

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...
Spoločná kariéra týchto troch hudobníkov začína v roku 1993, keď sa ako začínajúci hudobníci rozhodli zúčastniť súťaže mladých jazzových skupín a začali skúšať repertoár. Na spomínanej súťaži získali jednu z hlavných cien a to bol pre nich vynikajúci začiatok. Ich spolupráca nie je v počiatkoch veľmi intenzívna. Sú často členmi aj iných projektov. Postupne sa však zintenzívňuje viac a viac. Popri hraní štandardov si budujú svoj vlastný, výrazným a svojským rukopisom poznačený repertoár plný skrytej podmanivosti. Postupne sa AMC TRIO orientuje výlučne na interpretáciu autorskej hudby, pod ktorú sa podpisujú všetci členovia. Vo svojich kompozíciách často prekračuje rámec zaužívaných jazzových postupov a siaha aj po mimojazzových hudobných zdrojoch. Veľký dôraz kladie na melodickosť skladieb a ich výrazné a prehľadné motivické spracovanie. Hudba AMC TRIA čerpá z rôznorodosti a elegantnej spevnosti predkladaných tém inšpirovaných napríklad aj populárnou hudbou, alebo nápevmi z východoslovenského folklóru. AMC TRIO nie je triom jedného lídra, ale triom troch rovnocenných členov, ktorých vzájomná odlišnosť sa spája do vyváženého celku. Trio počas svojej existencie spolupracovalo s mnohými hosťami. Vystupuje doma a v zahraničí. Od roku 2007 AMC Trio spolupracuje s gitarovým virtuózom, bývalým členom kvarteta Oscara Petersona, Ulfom Wakeniusom, s ktorým nahralo dva albumy, Soul Of The Mountain (2008) a Waiting For A Wolf (2011) a v roku 2011 AMC započalo spoluprácu s legendárnym trúbkarom, štvornásobným držiteľom ocenenia Grammy, Randy Breckerom a ich nové spoločné CD One Way Road To My Heart oficiálne vychádza v marci 2013 v nemeckom vydavateľstve Moosicus records a na Slovensku získava cenu Radio_Heads Awards ako najlepšie jazzové CD tohto roka. V roku 2013 je započatá spolupráca s gitarovou legendou Philipom Catherine-om.

Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii

Samuel Marinčák (1992) začínal ako klarinetista, neskoršie ho však oslovila gitara, hoci nie ihneď jazzová, no postupne sa k jazzu dostáva čoraz bližšie a dnes medzi jeho veľké vzory patria gitaristi ako Pat Methney, George Benson, Wes Montgomery a Ulf Wakenius, u ktorého sa mu už podarilo absolvovať niekoľko konzultácií. Okrem týchto predovšetkým jazzových hudobníkov Samuel obľubuje muzikantov, ale aj skupiny, ktorých tvorba je rockovejšia, dosť odlišná od tradičného jazzu. Samuel je tiež autorom všetkých kompozícií skupiny Jazz&More. Aj keď sa ťažko hľadá jeden žáner, ktorý by ju vystihol, zvykne sa charakterizovať ako moderný a melodický jazz s prímesou iných žánrov ako napr. rock, fusion, pop... Jeho kompozície natoľko zaujali skupinu AMC Trio, že niektoré z nich interpretujú a dokonca ich plánujú nahrávať, napríklad aj so svetoznámym trúbkarom Randym Breckerom! V súčasnosti skupina Jazz&More interpretuje výlučne svoju vlastnú tvorbu. Počas svojej hudobnej kariéry účinkoval a spolupracoval s takými významnými hudobníkmi ako Ulf Wakenius, Peter Lipa, a mnohými inými, nie menej známymi hudobníkmi z jazzovej, ale aj nejazzovej sféry. Veľmi časté je jeho hosťovanie v skupine AMC Trio, s ktorou absolvoval množstvo vystúpení na Slovensku, ale aj v zahraničí. V tejto skupine pôsobí aj jeho otec Martin Marinčák. Skupina J&M dostala cenu za kolektívny výkon na súťaži Nové tváre slovenského jazzu v novembri 2009 a absolvovala už mnoho klubových, ale aj festivalových vystúpení. Samuel v súčasnosti rozvíja svoj talent na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne, kde študuje jazzovú interpretáciu a nepochybne patrí medzi najvýraznejšie mladé talenty jazzovej gitary na Slovensku.


LATIN DUO /HU/
Levické Jazzové Vianoce 2015 v slovensko-maďarskej kombinácii

Tátrai Tibor - gitara & Szűcs Antal Gábor - gitara

Tátrai „Tibusz“ Tibor je v Maďarsku najznámejší hudobník a gitarista v jednej osobe. Je držiteľom ceny Ferenca Liszta a v roku 1995 obdržal Malý kríž rádu za zásluhy Maďarskej republiky. V 70. rokoch bol kľúčvým dnes už legendárnych skupín ako General, Skorpió, Hobó Blues Band a účinkoval spolu s legendárnym B.B.Kingom. Szűcs Antal Gábor účinkoval v legendárnych skupinách ako Dinamit, Bikini, Skorpio, Hungaria.
Latin Duo vzniklo na základe ponuky, ktorú dostal Tátrai účinkovať sám v istej televíznej relácii. Nakoľko sám nerád vystupuje, pozval si dlhoročného priateľa - gitarstu Szűcs Antal Gábora a od roku 2000 sa zapísalo toto duo ako skupina Latin Duo, hrajúce ich autorskú latino hudbu.
zdroj a fotografie: Juraj Gergely-Jazz Centrum Levice

POZRITE SI AJ:

Na levických Jazzových Vianociach Slovensko-Maďarsko-České špičky - súťaž o vstupenky

Jazzové Vianoce 2013 vo fotografiách

Jazzové Vianoce 2012 vo fotografiách

Levické Jazzové Vianoce 2012 v znamení dvoch svetových bubeníkov!

 

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre